Veiligheidsnormen

Iedere werksituatie vereist een ander type schoen, afhankelijk van de gevaren voor het beschadigen van de voet die het werk oplevert. Hoe kiest u het juiste model of type schoen welke veiligheidsnormen zijn van toepassing? Middels een Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E) weet u waar de risico’s liggen in de werksituatie en wat het mogelijke effect van deze risico’s is. Met behulp van de RI&E krijgt u inzicht aan welke normen de veiligheidsschoen volgens de Arbowet moet voldoen. In Europa wordt de EN ISO 20345:2011 (CE EN-345) norm gebruikt voor veiligheidsschoenen. Die classificeert 5 niveaus van bescherming. Alle klassen zijn voorzien van een verharde neus die 200 joule kinetische energie moet kunnen opvangen, waarbij de hoogte die overblijft in de schoen ten minste 14 mm moet zijn.

EN ISO 20345: 2011 Categorie S (Safety)

S1 Antistatisch, neemt energie op in de hiel en met ondoordringbare neus.
S2 Als S1 met verhoogde waterdichtheid/resistentie.
S3 Als S2 met een ondoordringbare tussenzool en antislipprofiel.
S4 Laarzen als S1 maar dan gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht.
S5 Laarzen als S4 met ondoordringbare tussenzool, ondoordringbare neus en antislipprofiel. Beschermd tegen doordringen(stalen tussenzool)

Veiligheidsschoenen met ESD

Veiligheidsschoenen met ESD hebben naast de Safety veiligheid ook ESD. Dit voorkomt elektrostatische oplading en voert eventuele opgewekte lading op een beheerste manier af. Schade aan elektronica wordt hierdoor zoveel mogelijk voorkomen. ESD schoenen worden ingezet op werkplekken waar geen statische lading opgebouwd mag worden. Alle schoenen die een ESD keurmerk dragen zijn getest en voldoen aan de vastgestelde norm. Van deze metingen zijn door de officiële testinstituten certificaten opgesteld. De veiligheidsschoenen die u in deze uitgave vindt houden rekening met de anatomische vorm van de voet. De pasvorm van de schoenen is daar op afgestemd. De verschillende maatvoeringen hebben wij achterin middels een maattabel in beeld gebracht.